ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 06:30

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα αγαπητοί αδελφοί, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη δύο πολύ σπουδαίων Αγίων της πίστεώς μας, των Πρωτοκορυφαίων όπως τους αποκαλούμε Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

            Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι και οι δύο αυτοί Απόστολοι σημάδεψαν με την παρουσία τους την ζωή αλλά και την ιστορία της Εκκλησίας μας. Χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε ούτε κατ’ ελάχιστον τους υπολοίπους Αποστόλους, οι σήμερα εορταζόμενοι Πέτρος και Παύλος, αποτελούν όντως κορυφή στην πυραμίδα της ομάδας των Δώδεκα. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας, χωρίς κανένα δισταγμό, τους ονομάζει όπως προείπαμε Πρωτοκορυφαίους. Όλοι δηλαδή οι Απόστολοι υπήρξαν κορυφαίοι, αλλά οι συγκεκριμένοι υπήρξαν από τους κορυφαίους οι πρώτοι. Αξίζει λοιπόν αδελφοί μου να εμβαθύνουμε σήμερα λίγο στα πρόσωπά τους και να διδαχθούμε από την αγία τους βιωτή.

            Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό, την μετάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου και το έκαναν και οι δύο με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ζήλο. Υπήρξαν όμως δύο πολύ διαφορετικές και αντίθετες θα λέγαμε προσωπικότητες.

            Ο Απόστολος Πέτρος, του οποίου το κανονικό όνομα ήταν Σίμων, υπήρξε μέλος της ομάδας των Δώδεκα μαθητών, σε αντίθεση με τον Παύλο τον οποίο Κύριος προσκάλεσε μετά την Ανάληψή Του, με θαυμαστό όραμα και άκουσμα. Και οι δύο όμως, δέχθηκαν την κλήση απευθείας από τον Χριστό. Ο Πέτρος υπήρξε άνθρωπος ολιγογράμματος, σε αντίθεση με τον Παύλο ο οποίος κατείχε πολύ σπουδαία και μεγάλη μόρφωση. Και στην κοινωνική διαστρωμάτωση, οι δύο Απόστολοι ανήκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Ο Πέτρος ήταν απλός ψαράς, εργάτης του μόχθου, ενώ ο Παύλος επιφανής διδάσκαλος του Νόμου, με περιουσία και κοινωνική καταξίωση. Και ως χαρακτήρες όμως διέφεραν πολύ. Ο Πέτρος διακρινόταν πάντα για τον παρορμητισμό και τον δυναμισμό του. Θυμόμαστε πολλές φορές να είναι εκείνος που έπαιρνε τον λόγο αυθόρμητα, για να απαντήσει ή και να διαφωνήσει με τον Χριστό. Αντιδρούσε σχεδόν πάντα χωρίς να το πολυσκεφτεί και διακρινόταν για το θάρρος του. Ο Παύλος από την άλλη και λόγω της μόρφωσής του, χρησιμοποιούσε πολύ το μυαλό του. Είχε πιο ήπιο χαρακτήρα και ως καλλιεργημένος πνευματικά υπηρετούσε με πιστότητα τις ιδέες του, γι’ αυτό και μέχρι την ημέρα που τον κάλεσε ο Κύριος, ήταν μέγας κατήγορος και διώκτης των Χριστιανών.

            Όμως παρά το τόσο διαφορετικό των χαρακτήρων και του επιπέδου τους, οι δύο αυτοί μεγάλοι άνδρες της πίστεώς μας, μπόρεσαν να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να βρουν κοινό τόπο μέσα από την βαθειά πίστη τους και την αγάπη τους για τον Χριστό. Παρ’ ότι δεν τους συνέδεε σχεδόν τίποτα στη ζωή, συνδέθηκαν απόλυτα και άρρηκτα μέσα από το πρόσωπο του Χριστού, που και οι δύο αγάπησαν όσο τίποτα. Έτσι αυτή τους η αγάπη για τον Χριστό, είχε ως προέκταση την αγάπη τους για την αλήθεια του Ευαγγελίου, αλλά και την μεταξύ τους αγάπη, πράγματα τα οποία υπηρέτησαν πιστά ως το τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ορθόδοξη εικονογραφία τους απεικονίζει μαζί να ανταλλάσουν εν Χριστώ τον ασπασμό της αγάπης.

            Αγαπητοί αδελφοί, οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, έρχονται με την μνήμη αλλά και με την ζωντανή τους παρουσία, να μας διδάξουν δύο πολύ σπουδαία πράγματα. Το πρώτον η μεγάλη και ολοκληρωτική αγάπη τους για το πρόσωπο του Κυρίου μας, το οποίο υπηρέτησαν με πίστη και τελεία αυταπάρνηση. Η αγάπη τους για τον Χριστό, τους έδωσε την δύναμη να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να αντέξουν όλες τις κακουχίες και τους διωγμούς που υπέστησαν, προκειμένου να μεταδώσουν τις αλήθειες του Ευαγγελίου και να προσφέρουν τον θησαυρό της Χριστιανικής Πίστεως.

Μαζί με την πίστη τους ως δεύτερο σημείο μας υποδεικνύουν τον δρόμο της αγάπης. Και οι δύο ως προέκταση της αγάπης τους για τον Χριστό είχαν την μεταξύ τους αγάπη. Στην κοινή αποστολή τους, υπήρξαν στιγμές που ως άνθρωποι και μάλιστα τόσο διαφορετικοί διαφώνησαν. Μπόρεσαν και συμπορεύθηκαν όμως, κάνοντας πέρα όλες τους τις διαφορές, ενωμένοι στην αγάπη τους για τον Χριστό. Γιατί αυτό κάνει το πρόσωπο του Χριστού. Ενώνει τους ανθρώπους αγαπητικά, κάτω από την κοινή πίστη και την κοινή διακονία του θελήματος του Θεού. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα τους, ώστε να αξιωθούμε να απολαύσουμε την ευτυχία της Βασιλείας του Θεού. Αμήν

ΠΗΓΗ: i-m-paronaxias.gr

Διαβάστηκε 755 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος